Tukar Tayar Cessna Skyhawk

Author: Amierul WM // Category:
Hari ini saya masih belum menyentuh module buat lima minggu berturut-turut. Entah apa nak jadi dengan tempat aku belajar sekarang, saya pun tak tahu. Tapi mungkin saya terpaksa menganggapnya sebagai warna-warni dalam menempuh kehidupan ini.

Dan hari ini selepas solat Jumaat, saya dan enam budak hitam lain (Botak, Long, Pesa, Iba, Ben dan Brain yang sebenarnya pakai baju hitam) memulakan tuga baru hari ini. Buka tayar Cessna Skyhawk!!

Pada mulanya, kami hendak mula pada pukul 3 tapi oleh sebab gangguan daripada super senior kami yang entah dari mana datang menyibuk di tempat kami itu. Terpaksalah kami tangguh dahulu buat sementara sementara menyemak balik maintainance manual yang disediakan.

Kami mula balik pada pukul 5 petang. Da masalah datang. Kami tak dapat mengeluarkan ferrule setelah mengeluarkan axle rod pada tayar. Nasib baik saya menyemak balik maintainance manual, yang mengatakan kami perlu mengeluarkan ferrule dengan mengetuk keluar ferrule yang bertentangan antara satu sama lain itu dengan rod yang panjang. Kalau tidak, kami mungkin terpaksa menyambungnya pada mingu depan, hanya untuk mengeluarkan tayr daripada tempatnya!!! Lihatlah betapa pentingnya maintainance manual dalam hidup setiap technician kapal terbang atas dunia ini..

Oleh sebab masa yang suntuk untuk membuka dan mengantikan tayar tersebut dan hari sudah menjemput malam, kami hanya diminta membersihka tayar dan landing gear kerana kotor dan sudah berkarat. Terpaksalah kami menyambung kerja ini pada minggu depan. Kami menggunakan WD-40 dan kertas pasir untuk membesihkan kotoran tersebut sampai berkilat (agaknya??!! hehe).

0 Responses to "Tukar Tayar Cessna Skyhawk"

Post a Comment